Topp 10: Dette glemmer mange å ha klart FØR boligfotografen kommer

Boligfotografering ryddetips

Som profesjonell boligfotograf har jeg sett både bunn- og toppnivå innen klargjøring før foto. Her er min ti på topp liste av ting som mange glemmer,  og som vil mye stjele tid fra fotografering av DIN bolig. Fototiden på hver eiendom kan være så lite som 60 minutter, i tillegg skal fotografen ofte ha 10 minutter til å sette seg inn i eiendommen og 15 minutter per etg. til å lage plantegning. Til utefoto går det ofte 15 minutter, da gjenstår 20 minutter av timen til å fotografere alt innvendig! Hvis ting ikke er klart, kan 5-10 minutter bortkastet tid med venting gå sterkt ut over bildene.

Supre bilder krever super klargjøring!

1. IKKE "FJERNE ETTERHVERT". Værstingen: Dette kan fort stjele over 30 minutter av fototiden. Ikke la det ligge flere småting i flere rom som du fjerner etterhvert som fotografen forflytter seg rundt. Dette er utrolig tidkrevende og ikke minst frustrerende for en fotograf.  Noen rom som f.eks soverom kan fotograferes på under ett minutt. Ikke tenk at du rekker å "løpe" foran og fikse ting. Fyll heller opp bod og vaskerom med ting på forhånd enn å "ha litt i alle rom".

2. SKRU PÅ/TENN LYS
. Bare tenning av lamper og lys kan fort ta 15 minutter fra fototiden.
Skru på alle elektriske lamper, og tenn alle stearinlys, ute, inne og i alle etg. Selv om det er dagslys. Da kan fotografen selv velge hvilke han vil evt. skru av eller dimme ned.

3. GJØR KLAR ALLE UTEOMRÅDER Dette kan fort stjele 15 minutter av fototiden. Ikke vent til fotografen er ferdig inne før du begynner å pynte uteområdet med puter osv. Mest sannsynlig er det synlig innenfra og må være klart da fotograf kommer.

4. FJERN KJØRETØY Dette kan stjele rundt 10 minutter fra fototiden. Spesielt vinterstid. Kjøretøy må fjernes helt også tilhenger.  Avtal gjerne med nabo om å låne plass hos de.

5. FJERN HUSDYR. Dette kan fort ta mellom 5-15 minutter fra fototiden. Alt av husdyr må vekk FØR fotograf kommer, lån de bort, eller plasser i bil/bod. Husdyr som er tilstede vil forstyrre fotograferingen opptil flere ganger, garantert. Fjern alt spor av husdyr som vannskåler osv.

6. IKKE FLYTT RUNDT PÅ SAMME STYLING. Dette kan fort stjele 10 minutter av fototiden. Skaff nok pynt/møbler så du slipper bruke samme styling flere steder. Problemer her er at området du tar ting fra, kanskje skal fotograferes på nytt. Enten utenfra eller fra en annen vinkel.

7. FJERN SØPPELKASSER. Dette kan stjele 5 minutter av fototiden. Fjern utvendige søppelkasser, sett de gjerne i garasjen eller hos naboen. Søppelkasser på bad er heller ikke nødvendig.

8. FJERN MØBLER Dette kan stjele 5-10 minutter av fototiden. Møbler som megler/stylist anbefaler å ta vekk, fjern dem! Før fotograf kommer. Hele rommet blir fotografert i ett, alt blir med, å skyve ting rundt etterhvert fungerer ikke.

9. LUKK VINDUER. Dette kan stjele 5 minutter av fototiden. Lukk alle vinduer i boligen og la de være lukket til fotograf har dratt. Husk at vi tar bilder både innenfra og utenfra. Noen vinduer åpne her og der ser veldig rotete ut på et fasadebilde.

10. FJERN DOBØRSTE OG BADEVEKT: Fjern dobørste og badevekt i alle bad. Tar ikke mer enn 3 minutter, men ingen vil tenke på tett do eller egenvekt når de ser på bildene :D

 

Viktig å tenke på

Både ute- og inneområder blir fotografert i raskt tempo og noen ganger samtidig eller om hverandre. Alt blir med, alt synes. Uteområdet synes innenfra, og omvendt.
Kort sagt må hele eiendommen være 100% fotoklar på fotodagen. Alt som ikke skal være med, må være vekk før fotografen ringer på dørklokka hvis du vil ha best mulig resultat.

Husk at hvis hele eiendommen ikke er 100% fotoklar, forsvinner fort dyrbar fototid til å rydde eller klargjøre.  Dette blir fort "kostbar ryddetid" når fotograferingen ikke bare koster penger i seg selv, men også er 80% av markedsføringen av det som sikkert er den største investeringen i ditt liv.
Vi trenger all den tiden som er satt av til foto til å ta bilder, for å lage en supert resultat.

Nøkkelordet alt i alt er å ha alt dette på stell FØR fotografen kommer. Bildene blir like bra som du har klargjort eiendommen.. Lykke til!